A kávé sok évszázadra visszanyúló eredete

Gondolkodtatok már azon, hogyan fedezték fel a kávét? Vajon miképpen jöttek rá arra, hogy ezek a kis kávébabok fogyaszthatók, és arra, hogy milyen hatásai vannak? Honnan ered, és hogyan terjedt el mára az egész világon? A bejegyzésben többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Kecskék fedezték fel a kávét?!

A legenda szerint, a kávé felfedezése egy etióp kecskepásztorhoz és kecskéihez köthető, kb. időszámításunk után 700-ban. A kecskepásztor, Káldi arra lett figyelmes, hogy a kecskéi szokatlan módon viselkednek: táncolnak! 😃 Utánajárt, hogy kiderítse, mitől változott meg a kecskék viselkedése. Megfigyelte, hogy a „mutatványokat” azután művelik az állatok, miután piros bogyókat ettek. Ezek voltak az ún. kávécseresznyék.  Ezután megosztotta a tapasztalatait egy szerzetessel, akinek attól kezdve nem volt problémája az egész éjszakán át tartó imádkozással. Egy másik történet szerint, a szerzetes először visszautasította a bogyókat és tűzbe vetette azokat. A hő hatására azonban a kávébabok kellemes aromájúvá változtak, ezért kiszedték a parázsból és sűrű főzetet készítettek belőle. A legenda szerint, így született meg a mai, általunk is fogyasztott kávé elődje.

A kávé vándorlása

Azt nem tudjuk, hogy Káldi története valójában igaz-e, az azonban biztos, hogy a kávé Etiópiából származik. Amit szintén nem tudunk, hogy mi történt az elkövetkező évszázadokban, azt azonban igen, hogy a 15. században a kávé Jemenbe került. Mokka kikötőjébe szállították először, ezért van az, hogy a kis város nevét azóta is a kávéval kötjük össze. A kávét ezután Jemenben termesztették, és ismertté vált Egyiptomban, Perzsiában és Törökországban is. Az 1500-as évek elején azonban, a mekkai bíróság a stimuláló hatása miatt betiltotta. Ugyanez történt Kairóban, Egyiptomban és Etiópiában is. Ezt követően került át Indiába és Indonéziába, valamint Olaszországba, majd pedig egész Európába. Az 1600-as évek végén Dél-Indiában, majd az 1700-as évek elején Indonéziában is elkezdődött a kávé termesztés.

A kávézás kezdete Európában

Az 1600-as években, Európa szerte sorra nyíltak a kávéházak: Angliában, Ausztriában, Franciaországban, Németországban és Hollandiában. Ezek a helyek társadalmilag fontos központokká váltak, ahol – főleg a férfiak szívesen társalogtak például a vallásról vagy a politikáról. Olyannyira sok időt töltöttek a férfiak kávéházakban, hogy 1674-ben Angliában a nők egy petíciót nyújtottak be a kávé betiltásáról, hogy férjeiket újra maguk mellett tudhassák. 😊

Kávézó férfi

A kávé további terjeszkedése

A kávé a 18. század elején került az amerikai kontinensre. A franciák Martinique-ra, a spanyolok pedig a Karib-tenger térségébe, Közép-Amerikába és Brazíliába telepítették be a kávét. Ezt követően, Brazíliában csak 1822-ben kezdett fellendülni a kávétermesztés, 1852-ben azonban már a legnagyobb kávétermesztő országgá vált. Ezt a címet a mai napig is tartja. 1893-ban a kávét Brazíliából átvitték Kenyába és Tanzániába is. A 19. századra pedig a kávétermesztéshez ideális, trópusi területeken is egyenletesen elterjedt, és világszerte fokozatosan vált közkedvelt élvezeti cikké.

A kávézás napjainkban

A kávé manapság sokunk napirendjében szerepel, főleg a reggeli és az ebéd utáni órákban – ilyenkor sokszor nagy segítséget nyújtva a teendők elkezdésében vagy folytatásában. Azon kívül, hogy élénkít, több előnyt is felsorakoztathatunk a kávé fogyasztás mellett. Legyen a kávé Arabica vagy Robusta, többféleképpen elkészíthetjük: presszó vagy hosszú kávéként, üresen vagy tejjel/cukorral. Ezen kívül, rendkívül sokféle alapanyaggal is szoktak még készíteni: különböző likőrökkel, rummal, konyakkal, a jeges kávét pedig tejszínhabbal és vanília fagylalttal. És a listát még hosszasan lehetne sorolni…

Egy biztos: ha valaki kávé kedvelő, ma már számtalan módja van annak, hogy szeretett italát néha feldobja valami extra hozzávalóval. És végül, de nem utolsó sorban – mint ahogyan már az 1600-as években –, a kávézás egy közösségi esemény is lehet. Hiszen egy barátnős találkozás egy csésze kávé (és süti 😃) mellett, egészen más hangulatú beszélgetést nyújthat, mint enélkül. 


A bejegyzésben a kávé történetéhez a HomeGrounds cikkét használtam fel.

You May Also Like

Leave a Reply