Ételallergiám vagy -intoleranciám van? Vagy egyik sem?

Ahogy az egész kezdődni szokott…

Gyakran fáj a hasad, vagy sokszor vannak kiütések, viszkető foltok a bőrödön? Mivel ezek nem tűnnek akkora problémának, és esetleg nem is mindig vannak jelen, ezért általában ilyen panaszokkal nem szoktunk rögtön orvoshoz fordulni. Ha nem annyira zavaró a probléma, akkor lehet, hogy csak legyintünk rájuk. Ha pedig jobban zavar a dolog, akkor igyekszünk összefüggéseket találni abban, hogy mikor alakulnak ki ezek.

Ilyenkor az egyik első tényező szokott lenni az étkezés, amiben megpróbáljuk az okokat megtalálni. Ezen a ponton gyakran ellentmondásokba ütközhetünk. Hiszen egyik nap még a tejet tartalmazó ételtől problémánk volt, másnap pedig nem. Igen ám, viszont tudjuk, hogy az adott ételben, a tejen kívül milyen összetevők voltak még? Valószínűleg nagyon sokféle. Na, és ilyenkor hogyan tovább?

Mi az allergia és mi az intolerancia?

Először is, tisztázzuk, hogy melyik fogalom mit jelent. Habár az allergia és az intolerancia tünetei hasonlók lehetnek, az azokat kiváltó ok mégis teljesen eltérő.

Az ételallergiánál az allergén táplálék elfogyasztása kóros immunológiai reakciót vált ki, azaz az immunrendszer idegenként érzékeli az adott összetevőt, és hevesen reagál vele szemben. Az ételintolerancia ezzel szemben nem az immunrendszer válaszától függ, hanem általában valamely enzim kóros működése, illetve részleges hiánya miatt alakul ki.

Miről ismerhető fel az ételallergia?

Az allergiát talán könnyebb észrevenni, hiszen az allergén anyag elfogyasztását követően, általában azonnali (kb. fél órán belüli), heves reakció alakul ki. Továbbá, a tünetek megjelenése nem függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. Allergia esetén jellemzően viszketés, bőrkiütések, duzzanatok jelentkeznek, súlyosabb esetben pedig légzési nehézségek, vagy akár fulladás is bekövetkezhet.

Az ételallergiát jellemzően (kb. 90%-ban) a következő 8 összetevő okozza: búza, szója, tej, tojás, földimogyoró, diófélék, hal, kagyló.

És miről ismerhető fel az ételintolerancia, ill. az -érzékenység?

Az intolerancia felderítése már nem olyan egyszerű, mivel a tünetek nem feltétlenül ugyanúgy vagy ugyanolyan erősséggel jelentkeznek, és időbe telhet, mire következtetni tudunk a kiváltó tényezőre. A problémát okozó összetevő elfogyasztása után, nem biztos, hogy észlelhetők a tünetek, hiszen az elfogyasztott mennyiség is befolyásolja a megjelenésüket.

Gyakori például a laktóz intolerancia, amikor a laktózt, azaz a tejcukrot lebontó laktáz enzim hiányzik a szervezetből, vagy csökkent mértékben termelődik. Ilyenkor a laktóztartalmú étel elfogyasztását követően, jellemzően emésztési panaszok alakulnak ki, pl. haspuffadás, hasgörcs, hasmenés.

Kevésbé ismert a hisztamin érzékenység, amikor a hisztamint lebontó enzim, a diamin-oxidáz (DAO) termelődése nem elégséges. Ilyen esetekben, jellemzően bőrproblémák alakulnak ki, viszketés, száraz foltok/sebek főleg az arcon, nyakon.

Mit tegyek tehát?

Allergiás reakció esetén, ha a tünetek indokolják, azonnali orvosi ellátást kell kérni. Ha beigazolódik az ételallergia, akkor az adott összetevőt vagy összetevőket ki kell iktatni az étrendből.

Ha nem allergiáról van szó, akkor is mindenképpen hasznos, ha próbálunk odafigyelni az étkezésre. Figyeljük meg, hogy jellemzően mikor, milyen körülmények között és hogyan alakulnak ki a kellemetlen testi tünetek. Ez már egy jó kiindulás lehet arra vonatkozóan, hogy milyen szakembert keressünk fel.

Segítségünkre lehet, ha táplálkozási naplót vezetünk, melyben rögzíthetjük a fellépő panaszainkat is, így teljesebb képet kaphatunk a problémáról. Ha esetleg nem ételintolerancia áll a panaszok hátterében, ezek dokumentálása a későbbi diagnózis felállításában is hasznos lehet az orvos számára.

Összegzés

Ha már több ideje figyeljük a tünetek kialakulásának körülményeit, észrevehetjük azt is, hogy nem biztos, hogy az étel komponensekkel összefüggésbe lehet őket hozni. Ilyen esetben is érdemes azonban a végére járni, hogy mi okozhatja a panaszokat.

Ha azonban tényleg arra gyanakszunk, hogy a tüneteink ételintoleranciára utalnak, akkor ajánlott egy gasztroenterológushoz fordulnunk. Ő elvégzi a szükséges vizsgálatokat, illetve ha kell, tovább irányít más vizsgálatokra. A lényeg, hogy hacsak nem egyértelmű a kiváltó ok, vagy pedig nem történt kivizsgálás,

ne iktassunk ki az étrendünkből különböző összetevőket, mert komoly következményei lehetnek hosszútávon.

Igazolt ételintolerancia esetében, javasolt a problémát okozó összetevő(k) elkerülése, vagy megoldás lehet még a hiányzó enzim pótlása is (pl. laktáz).

You May Also Like

Leave a Reply