Kihívás 2021-re: válts életmódot egy újabb, sokadik diéta helyett!

Az a fránya 2020…

A 2020-as év azt hiszem, egyikünk számára sem volt könnyű. Rengeteg új kihívással szembesültünk, ami miatt talán a 2019 végén megfogadott „jövőre tényleg betartom a diétát” fogadalmak kudarcba fulladtak. Hiszen nem volt egyszerű ennyi hirtelen jött probléma mellett még az étkezéssel vagy a sportolással is foglalkozni. Pláne, ha még az edzőterem is bezárt, a kedvenc diétás éttermünkről meg inkább ne is beszéljünk.

Joggal érezhetjük most úgy, hogy elfáradtunk, fogytán vannak a mentális tartalékaink, és nincs erőnk még ahhoz is, hogy belevágjunk egy akkora dologba, mint az életmódváltás. Helyette lehet, hogy azt fontolgatjuk, 2021-re valami kisebb, könnyebben teljesíthető fogadalmat teszünk, mint mondjuk egy újabb diéta. Mivel a diétázást már ismerjük, többször sikerült is talán teljesíteni, és a jövő év amúgy is annyi egyéb teendőt tartogat…

Ha te is úgy gondolod, hogy a könnyebb utat választanád, előbb tedd fel magadnak a következő kérdéseket!

Az eddigi diétáim folyamatosan kudarcba fulladtak! Miért?

Vedd számba az eddigi fogadalmaidat – nemcsak az újévben kötötteket, hanem az összeset –, ami fogyással, diétával volt kapcsolatos.

Ez már a sokadik próbálkozásod volt, de eddig nem sikerült áttörő eredményeket elérned? Ebben az esetben lehet, hogy ez az út sajnos nem neked való. De nincs is ezzel semmi probléma, elárulom, hogy a diétázás egyszerűen nekem sem megy. Miért nem? Mert nem szeretem, ha korlátok közé vagyok szorítva, vagy ha a diéta során vannak tiltott ételek. Ilyenkor tuti, hogy a harmadik nap után mindenáron valami olyat akarnék enni, amit nem szabadna. Aztán miután teleettem magam a „tiltott gyümölccsel”, egy jó adag bűntudattal fűszerezve elhatároznám, hogy „oké, innentől kezdve TÉNYLEG betartom”. És pár nap múlva, újra megjelenne a fejemben a kis ördög, aki arra biztatna, hogy: „naa, csak egy pár kocka csokit egyél, az igazán semmiség”. És ugyebár tudjuk, hogy mi következne ekkor: a kis ördög győzedelmeskedne…

Szóval teljesen megértem, ha te is ilyen problémákkal küzdesz, de újra hangsúlyoznám, hogy nincs ezzel gond, mert van más megoldás!

De előbb nézzünk egy újabb kérdést.

Az eddigi diétáim sikeresek voltak! Akkor miért kell mindig újabb és újabb diéta?

Ha már túl vagy jó pár fajta diétán, amiket sikerült végig csinálnod, akkor miért akarsz most egy másikat is kipróbálni? Ez lehet azért, mert az eddigiek nem hoztak eredményt, vagy hoztak, de nem eleget. Vagy lehet, hogy elérted a kitűzött célt, a diéta abbahagyása után azonban megállt vagy rosszabb esetben visszafordult az eddigi fejlődés.

Érdemes elgondolkodni, hogy mi volt a gond: az előzőekben felsoroltak közül valamelyik, vagy valami más. Ha ezután újrakezdjük a diétát, vagy egy másikba kezdünk, akkor vajon változni fog-e bármi, ami az előzőekben problémát jelentett?

Megéri tehát belevágni egy újabb diétába?

Véleményem szerint, ha az első problémával küzdesz, azaz folyamatos kudarcokba ütközöl a diétákkal, akkor nincs értelme újabba belekezdeni.

Ha nálad a második probléma áll fenn, ott már egy kicsit összetettebb lehet a kérdés megválaszolása. Abban az esetben, ha a sikeres diétát újra és újra visszaesés követi, akkor szerintem a legjobb, ha abbahagyod. Nagyon megterheli ugyanis a szervezetet és a testet, ha időről-időre fogysz és hízol – főleg, ha jelentősebb mértékű súlyról van szó.

Ha pedig a diétáidat ugyan sikeresen végig csinálod, azok mégsem hozzák a várt eredményeket, akkor is érdemes lehet más megoldást keresned. Hiszen a szervezetnek az sem tesz jót, ha mindig másféle, átmeneti táplálkozási szokásokat folytatsz. Az is lehet, hogy pont azért nem jön a kívánt eredmény, mert az anyagcserédben zavar keletkezik az állandó étrendi váltakozástól.

Mi lehet akkor a megoldás?

Amennyiben nem érzed jól magad a bőrödben, és túl vagy már egy csomó sikertelen próbálkozáson, én mindenképp az életmódváltásra bátorítalak! Tudom, hogy ez elsőre egy sokkal nagyobb falatnak tűnik, mint egy diéta, viszont a jól irányzott változások hosszú távú megoldást jelenthetnek. Sokkal szabadabbnak érezhetnéd magad, ha nem mindig minden az étkezési megszorításokról szólna, mert lekerülne ez a teher a válladról.

Találd meg az egyensúlyt! Diéta helyett életmódváltás.
Találd meg az egyensúlyt!

Gondolhatod most úgy, hogy neked ehhez nem lesz erőd és energiád az elkövetkező évben, amikor amúgy is annyi mindent kell majd visszaállítani a normális kerékvágásba. Én azonban megfordítanám ezt a gondolatmenetet. Úgy gondolom, hogy ha sikerül megtalálnod a belső egyensúlyt, akkor sokkal könnyebben tudsz majd megküzdeni az élet többi akadályával. Ez a belső egyensúly pedig nem jöhet létre addig, amíg nem vagy kibékülve magaddal – akár kívül, akár belül.

Összegzés

Szóval, megjött a kedved a 2021-es kihívásra, az életmódváltásra? Én azon leszek, hogy segítselek téged a tanácsaimmal, és szurkolok neked, hogy sikerüljön elérned a kitűzött célt! Ha úgy érzed, nem megy egyedül, ne félj segítséget kérni! A legtöbb embernek könnyebb, ha van valaki, aki ösztönzi, és csapatban általában a célokat is nagyobb hatékonysággal érjük el. Keress bátran az elérhetőségeimen, ha elakadnál!

You May Also Like

Leave a Reply